Steel electropolishing

آموزش الکتروپولیش استیل: راهنمای جامع

الکتروپولیش استیل یک فرایند پیشرفته در صنعت تمیز کاری و پولیش استیل است. در این روش، از یک محلول شیمیایی به عنوان الکترولیت و یک الکترود از استیل استفاده می‌شود. این فرایند به منظور از بین بردن اثرات مواد زیستی، زمینه‌ای و لکه‌های موجود بر روی سطح فلزی به کار می‌رود. در مقاله آیتک درباره نحوه اجرا، مزایا و سایر نکات اضافی الکتروپولیش استیل بیشتر می‌خوانید:

الکتروپولیش استیل چیست؟

به فرآیند صیقلی کردن سطح فلزاتی مانند استیل ضد زنگ، آهن، آلومینیوم، برنج و طلا با استفاده از محلول الکترولیت و جریان الکتریکی و هچنین پاک کردن آلودگی‌ها و کثیفی‌های ناشی از آثار جوشکاری، الکتروپولیش گفته می‌شود. در این فرآیند محلول اسیدی یا قلیایی در مجاورت فلز قرار گرفته و پستی و بلندی‌ها میکروسکوپیک سطح فلز را از بین می‌برد. دلیل این پدیده این است که جریان الکتریکی در محدوده تیزی‌های میکروسکوپیک سطح فلز بیشتر از نواحی دیگر است و باعث می‌شود این نقاط در مقایسه با نقاط دیگر پستی بلندی در مجاورت اسید در مدت زمان سریع‌تری در محلول حل شوند و سطح یکنواخت‌تری در محصول نهایی به وجود آید. از این روش برای از بین بردن خط و خش‌هایی با عمق ده تا بیست میکرون می‌توان استفاده کرد.

در شکل 1، نمایی از سطح فلز قبل و بعد از عملیات و هم‌چنین اجزاء عملیات الکتروپولیش استیل مشاهده می‌شود.

مجموعه نیرو صنعت آیتک مفتخر به راه اندازی و مشاوره در زمینه راه اندازی بیش از پنج خط الکتروپولیش بهداشتی و پزشکی در کشور می‌باشد.

معرفی فلز استیل و کاربرد آن در صنعت

استیل ضد زنگ در واقع یک آلیاژ فولادی مقاوم به خوردگی و پوسیدگی است که از ترکیب کربن، کروم، نیکل، مولیبدن و آهن بدست می‌آید. این آلیاژ دارای گرید‌های مختلف است که در آن درصد عناصر ذکر شده متغیر هستند و معروف‌ترین آنها گرید‌های 200، 300 و 400 می‌باشند. به دلیل خواص ویژه و ماندگاری فلز استیل از این فلز در صنایع بهداشتی، پزشکی و غذایی به وفور استفاده می‌شود.

نحوه اجرای الکتروپولیش استیل

در فرآیند الکتروپولیش استیل مانند هر فرآیند پوشش سطحی دیگر باید ابتدا سطح فلز یا قطعه کار آماده سازی شود. اولین مرحله آماده سازی شامل تمیز کردن سطح و پاک کردن سطح از هرگونه چربی و پوشش‌های چسبنده نامطلوبی است که مانع انجام عملیات می‌شوند. در این مرحله سطح فلز استیل با چربی‌گیر غالبا قلیایی مانند شوینده‌های متعارف موجود در بازار یا با دستگاه آلتراسونیک از وجود آلودگی و چربی پاک می‌شود.

برخلاف فرآیند‌های آماده سازی برای فلزات دیگر و بدلیل اینکه فلز استیل معمولا دچار زنگ زدگی نمی‌شود مراحل زنگ زدایی و متخلخل سازی در این مورد انجام نمی‌شود و فلز استیل بعد از مرحله چربی‌گیری آماده عملیات الکترو پولیش است.

در مرحله اصلی قطعه کار در یک وان مقاوم به اسید و خوردگی، حاوی محلول اسیدی یا قلیایی قوی غوطه ور شده و با اعمال جریان الکتریکی به آند(قطعه کار) و کاتد ( فلزات آویزان شده در دیواره وان از جنس سرب یا تیتانیوم یا استیل با گرید 316) عملیات لایه برداری یا پولیش انجام می‌گردد.

در این فرآیند کنترل دمای محلول و نیز سطح اسید و گاز‌های تجمع یافته در داخل محلول حائز اهمیت بالایی می‌باشند. پس از مدت زمان مشخص که معمولا به هدف کاربر از انجام عملیات و میزان صافی سطح مورد انتظار دارد، عملیات به پایان می‌رسد و قطعه کار بعد از دو مرحله آبکشی و خشک کردن آماده است.

برای مشاهده مراحل کامل و آشنایی با فرآیند الکتروپولیش می‌توانید به لینک کانال آپارات شرکت نیرو صنعت آیتک موجود است مراجعه فرمایید.

مزایای الکتروپولیش

از مزایای الکتروپولیش نسبت به روش‌های سنتی پولیش مکانیکی می‌توان به سرعت عمل و یکنواختی اشاره کرد. از الکتروپولیش در تجهیزات پزشکی و برای پسیو کردن سطح و مقاوم سازی در برابر رشد باکتری‌ها نیز استفاده می‌شود.

الکتروپولیش در زمره روش‌های پردازش سطحی از نوع مهندسی محسوب می‌شود و در کاربردهای متعددی از جمله بهداشتی و پزشکی تا تزئینی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

کاربردهای الکتروپولیش استیل

الکتروپولیش استیل برای صیقلی کردن سطح فلز در کاربردهای تزئینی، پسیو کردن ضد باکتری کردن سطوح تجهیزات پزشکی و غذایی، تمیز کردن جای جوشکاری در صنایع ماشین سازی و حتی تیز کردن ابزار و ایجاد سختی و مقاومت به خوردگی استفاده می‌شود.

در شکل (2) و (3) به ترتیب سطح فلز استیل قبل و بعد از الکتروپولیش انجام شده در آزمایشگاه شرکت نیرو صنعت آیتک و با بزرگ نمایی 200 برابر مشاهده می‌شود.

قبل پولیش استیل بعد پولیش استیل
شکل 2 – قبل پولیش استیل شکل 3 – بعد پولیش استیل

معیارهای انتخاب الکتروپولیش استیل

الکتروپولیش استیل بنا بر نوع و گرید فلز مورد استفاده متفاوت است. به عنوان مثال در مورد گرید‌های 200 و 300 معمولا هدف براق و صیقل می‌شود و در گرید‌هایی مانند سری 400 معمولا قطعه کار مات شده اما به شدت سختی سطح افزایش یافته و قطعه در مقابل سایش و خوردایش مقاوم می‌گردد.
به طور کلی هدف از انجام عملیات پولیش، افزایش صافی سطح، میکروب زدایی و افزایش سختی سطح در برخی موارد می‌باشد.

نتیجه‌گیری

الکترو پولیش فرآیندی است که معمولاً در صنعت فولاد ضد زنگ برای بهبود سطح فلز استفاده می شود. دلایل مختلفی وجود دارد که چرا پولیش الکتریکی برای استیل اهمیت دارد. اهمیت الکتروپولیش در صنایع مختلف را نمی توان نادیده گرفت. از بهبود سطح و ظاهر فلز تا افزایش مقاومت در برابر خوردگی و عملکرد آن، طیف وسیعی از مزایای الکتروپولیش می‌باشد.

پیام بگذارید

کلیه فیلدهای مشخص شده با ستاره (*) الزامی است

X